• eerste foto
  • tweede foto
  • derde foto
  • vierde foto
  • vijfde foto

Adres

Oefentherapie Cesar
Bart Schopmeijer
Parallelweg 9
7822 GL Emmen 

Telefoon: 0591 61 51 02
E-mail: info@cesaremmen.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m Woensdag
8.15 uur tot 18.00 uur
Donderdag:
8.15 uur tot 21.00 uur
Vrijdag:
8.15 uur tot 12.00 uur

 

Button-afspraak-maken

 

 

Logo-cesar-website

KP logo

 

 

Het  is  het aantal calorieën dat je moet eten om af te vallen.

Voor wie wil afvallen blijft de gouden regel: minder calorieën eten dan je verbruikt. Eet je er meer, dan kom je aan. Zijn beide ongeveer gelijk, dan blijf je op hetzelfde gewicht. Klinkt eenvoudig, toch? Ja, maar hoeveel calorieën mag je dan precies nog eten? Dat hangt van verschillende factoren af.

Allereerst: je totaal aantal calorieën mag je nooit beperken tot onder de 1.200.

Als je minder zou eten dan die hoeveelheid, zou je lichaam kunnen overschakelen naar zijn hongermodus waardoor je metabolisme vertraagt en je spiermassa verliest. Bovendien krijg je waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt om te functioneren.

Hoe bepaal je hoeveel calorieën je per dag nodig hebt?

Om erachter te komen hoeveel calorieën je mag eten om gewicht te verliezen, of aan te komen, moet je eerst bepalen hoeveel je er nodig hebt om op gewicht te blijven. Om dat te weten te komen, moet je je BMR of basaal metabolisme berekenen. Dat getal geeft aan hoeveel calorieën je lichaam verbruikt in rust en staat voor ongeveer 60 à 75 procent in van je totale dagelijkse calorieverbranding.

Voor de berekening van je BMR bestaan twee formules, de Mifflin-St. Jeor- en de Harris Benedict-vergelijking. Beide berekeningen vereisen je gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Hoe meer je weegt, hoe meer brandstof je immers nodig hebt om je organen te ondersteunen. Leeftijd is dan weer belangrijk omdat naarmate je ouder wordt je spiermassa afneemt en dus ook je caloriebehoefte. Als je je afvraagt waarom je geslacht belangrijk is, onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen hun BMR meestal 5 tot 10 procent lager ligt dan dat van mannen.

Hieronder zijn beide berekeningen te zien, op basis van de gegevens van een 25-jarige vrouw die 68 kilo weegt en 1,63 meter lang is.

De Mifflin-St-Jeor-vergelijking:

BMR = (10 x gewicht in kg) + (6,25 x hoogte in cm) - (5 x leeftijd in jaren) -161

BMR = (10 x 68) + (6,25 x 163) - (5 x 25) - 161 = 1.413 calorieën.

De Harris Benedict-berekening:

655,1 + (9,563 x gewicht in kg) + (1,850 x hoogte in cm) - (4,676 x leeftijd in jaren).

Voor dezelfde persoon zou de BMR-vergelijking er zo uitzien:BMR = 655,1 + (9,563 x 68) + (1,850 x 163) - (4,676 x 25) = 1.490

Zoals je kan zien, wijken de resultaten een beetje van elkaar af, al is dat verschil erg klein. Beschouw het getal dus eerder als een goede richtlijn, maar niet als een vaste regel.

Als je je BMR berekend hebt, weet je hoeveel calorieën je minimaal nodig hebt om je lichaam in leven te houden als je de hele dag in bed zou liggen. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met al de andere dingen waarmee je calorieën verbrandt (wandelen met je hond, stofzuigen, de twee verdiepingen die je moet doen om naar je bureau te wandelen, je voetbaltraining op donderdagavond …). Vermenigvuldig daarom je BMR met de factor die het best overeenkomt met jouw activiteitsniveau:

Als je een sedentair leven leidt: BMR x 1,2

Als je 1 tot 3 keer per week aan lichte beweging doet: BMR x 1,375

Als je 3 tot 5 keer per week traint aan een gemiddelde intensiteit: BMR x 1,55

Als je 6 tot 7 dagen per week traint aan een hoge intensiteit: BMR x 1,725

Als je een fysiek veeleisende job hebt: BMR x 1,9

Dus uit het vorige voorbeeld, die 1 tot 3 keer per week aan lichte beweging doet wordt dat: 1.413 x 1,375 bij de eerste formule en 1,490 x 1,375 bij de tweede.

Hoeveel calorieën moet je dan eten om af te vallen?

De vraag is: hoeveel calorieën moet je dan eten per dag om af te vallen? Zodra je weet hoeveel calorieën je nodig hebt om je gewicht te behouden, moet je daar eenvoudigweg opnieuw calorieën aftrekken. Hoeveel precies? Om ongeveer een halve kilo per week te verliezen (een gezond doel), moet je 500 calorieën minder eten per dag. Met andere woorden: trek 500 calorieën af van het getal dat je hierboven net vond.

Toch kan je zo’n calorietekort niet alleen bereiken met minder te eten, ook beweging kan je daarbij helpen. Is je voornemen om vooral meer of intenser te gaan sporten? Eet dan maar 250 calorieën minder en verhoog het aantal keer of de intensiteit van je work-outs zodat je twee tot drie keer per week 250 extra calorieën verbrandt door te sporten.

Als je al drie dagen per week fietst, voeg dan bijvoorbeeld twee dagen per week een wandeling van 30 minuten toe. Als je momenteel niet zo actief bent, overweeg dan eens om een les bij de sportschool. Wat je ook verkiest, weet wel dat de dagen waarop je helemaal geen fysieke activiteit doet, je calorie-inname moet verlagen met 500 calorieën.

Hoeveel calorieën heb je nodig om spiermassa op te bouwen?

Niet iedereen wie calorieën telt, wil afvallen. Sommigen hun doel is net om meer spieren op te bouwen. Als je dat wil doen voeg je 250 tot 500 gezonde(!) extra calorieën toe per dag. Om in plaats van vet, spieren te krijgen moet je je eiwitinname verhogen tot 1,8 à 2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Onthoud dus dat het grootste deel van die extra calorieën afkomstig moet zijn van eiwitten en de rest van koolhydraten zoals volle granen, vers fruit en groenten.

 

Beste website bezoeker,

Vanwege de nieuwe privacy wetgeving (ingaande op 25 mei 2018) heb ik op mijn website een AVG bepaling opgenomen.

Bij het aanklikken van de hyperlink "AVG & Privacy reglement" (onderaan de webpagina) komt (na enig scrollen) het AVG protocol in beeld.

 

Voor de goede orde:

1. Ik maak geen gebruik van cookies.

2. Uw gegevens worden NIET gedeeld met andere (commerciele) partijen.

3. Ten behoeve van 'kwaliteit onderzoek' kunt U bij beeindiging van de behandeling, per mail een uitnodiging tot kwaliteitsonderzoek (van de door mij geleverde zorg) ontvangen.(MediQuest).

4. Zowel mijn 'Router' als 'PC' zijn voorzien van een 'firewall' om aanvallen van 'hackers' af te kunnen slaan.

 

U kunt ervan uitgaan dat er zorgvuldig met uw data wordt omgegaan!

 

Bart Schopmeijer, praktijkhouder (28 mei 2018).

 

 

'Stress kan de oorzaak zijn van vet rondom je middel'

Waar velen hun blubberbuikje wijten aan dat extra stuk pizza, kan stress er ook een oorzaak van zijn.
Dat zegt voedingsdeskundige Marilyn Grenville in een gesprek met Daily Mail.

"Onze moderne levensstijl bevat een verzameling van stressvolle situaties. Denk aan files, vertraagde treinen, gemiste afspraken, financiële problemen, werk en verantwoordelijkheden thuis", aldus Grenville.

Adrenaline wordt bijna constant vrijgemaakt als we gestrest zijn en dat kan sterke effecten hebben.

Als we ons angstig of onder druk gezet voelen, maakt het lichaam hormonen vrij die ons vet aanmoedigen om zich rond de middel op te slaan. Dat type vet is gevaarlijk omdat het zich rondom de organen nestelt en chronische gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Risico
Grenville waarschuwt mensen die vooral buikvet hebben. "Je armen en benen zien er dan wel goed uit, maar het buikje wil maar niet verdwijnen ondanks afvalpogingen." Dit soort vet kan de kans op diabetes type 2, hartziekten, een hersenbloeding, een hoge bloeddruk en ook borstkanker vergroten.

"Het is een stug type vet, normale diëten en veel sporten werkt zelden om het weg te krijgen", zegt Grenville. De voedingsdeskundige heeft daarom enkele tips om hiermee aan de slag te gaan.

Dieet
"Stop met het volgen van diëten en tel geen calorieën, dit kan hogere mate van stress veroorzaken en dus verdere vetopslag." Grenville adviseert om elke drie uur iets te eten om zo de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. "En sla niet je ontbijt over."

Eet meer proteïne zoals noten, zaden en vette vis en sla toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten over. "Zorg dat je voldoende essentiële vetten binnenkrijgt."

Grenville benadert ook dat het niet gezond is om onderweg te eten, omdat er dan altijd een mate van stress en druk is. "Let daarnaast op wat je drinkt, stop met cafeïne en drankjes met veel suiker. Breng ook de hoeveelheid alcohol die je drinkt terug."

Als laatste benadrukt de voedingsdeskundige het belang van sporten en bewegen. "Dit moet één van je prioriteiten worden, dus maak er tijd voor."

Veel liggen en zitten verkort levensduur ouderen   

Ouderen zitten of liggen gemiddeld 10,3 uur per dag. Dat is meer dan de gemiddelden van andere leeftijdsgroepen. Veel zitten en liggen kan bij ouderen leiden tot een kortere levensduur en tal van gezondheidsklachten.
Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Marjolein Visser van de Vrije Universiteit van Amsterdam. 
 
Het veel en langdurige stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen en hoge bloeddruk. Veel ouderen zijn zich volgens de hoogleraar niet bewust van de gevaren van het zogeheten 'sedentair gedrag'.
 
Het kwart van de ouderen die het meest zitten en liggen, hebben 83 procent meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze ouderen sneller af. 
 
Af en toe staan
 
"Veel zitten is wat anders dan weinig bewegen", vertelt Visser aan NU.nl. "Hoe langer mensen zitten en hoe langer aaneen mensen zitten, hoe slechter het is voor de gezondheid."
 
Als een oudere naast het langdurige zitten een uur per dag zou wandelen, blijft het zitten en liggen slecht voor de gezondheid. "Daarom willen we ouderen waarschuwen en bewust maken dat ze bijvoorbeeld af en toe moeten staan."  
 
"We denken dat ouderen goed in staat zijn om hun leefpatroon te doorbreken." Naar veel en langdurig zitten bij ouderen is volgens Visser nog niet veel onderzoek gedaan. Het was al bekend dat veel zitten in het algemeen niet goed is voor een mens.
 
Televisie kijken
 
Visser volgde samen met haar team 1278 ouderen tussen de 60-98 jaar in hun dagelijkse bezigheden tussen 2008 en 2009 en keken naar de gevolgen op termijn. Dertig procent van de sedentaire tijd keken zij televisie, maar ook lezen (16 procent), muziek luisteren (10 procent), computeren (9 procent) of een andere zittende hobby (9 procent) dragen bij aan de zittende leefstijl van ouderen.
 
Vooral ouderen die in de stad wonen blijken veel te zitten en liggen. "Ik kan me voorstellen dat als je in de stad woont je minder uitgedaagd wordt om naar buiten te gaan. Als je in hartje Amsterdam woont is dat ook geen geschikte omgeving om even te wandelen of te fietsen."

Na 5 dagen stilzitten al minder Spiermassa!

Na vijf dagen amper bewegen, treedt er al een aanzienlijk verlies aan spiermassa en spierkracht op.Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van bewegingswetenschappers van het Maastricht UMC+.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Physiologica.
  
Voor het onderzoek werd ervoor gezorgd dat 24 gezonde jonge mannen zich nauwelijks konden bewegen. Een van hun benen ging helemaal in het gips . Na vijf en veertien dagen werden hun spiermassa en spierkracht bepaald.
  
Al na vijf dagen hadden de vrijwilligers gemiddeld ongeveer 10 procent aan beenspierkracht verloren en 3,5 procent spiermassa, omgerekend zo'n 150 gram. Dat is vergelijkbaar met een gemiddelde ziekenhuisopname of in bed liggen met griep. Na twee weken was dat opgelopen tot 25 procent verlies aan spierkracht en 8,5 procent spiermassa (350 gram).
 
Spiermassaverlies komt veel voor bij ouderen. Dagelijks worden spiervezels opgebouwd en afgebroken, zodat na honderd dagen een complete spier vervangen is door nieuw materiaal.
 
Door een gebrek aan beweging en eiwitrijke voedingsmiddelen gaat de afbraak sneller dan de opbouw en treedt verlies van spiermassa op.
 
"Na vijf dagen kunnen oudere patiënten al onder de drempelwaarde komen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren," licht  Luc van Loon  toe.
Gezonde jonge mensen bouwen binnen zes weken de verloren spiermassa weer op als ze voldoende bewegen en eiwit eten.
 
Ouderen bouwen de verloren spiermassa op die manier nooit meer op.

Praktijk foto's

  • praktijk 1
  • praktijk 2
  • praktijk 3
  • praktijk 4

Laatse nieuws op de website

  Logo-netwerk-chronische-pijn      

 Logo-de-oefentherapeut

 

Praktijkinformatie

 

Download algemene folder

Betalingsvoorwaarden

Download Chronische Lijst 

Klachtenregeling

 

Patiënttevredenheidsenquete

Tarievenlijst Oefentherapie 2019

AVG & Privacy regelement

© 2013 Oefentherapie Cesar

Webdesign: Dvhp Emmen

 

Online sinds mei 2003 

Bijgewerkt op 2 juni 2019