• eerste foto
  • tweede foto
  • derde foto
  • vierde foto
  • vijfde foto

Adres

Oefentherapie Cesar
Bart Schopmeijer
Parallelweg 9
7822 GL Emmen 

Telefoon: 0591 61 51 02
E-mail: info@cesaremmen.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m Woensdag
8.15 uur tot 18.00 uur
Donderdag:
8.15 uur tot 21.00 uur
Vrijdag:
8.15 uur tot 12.00 uur

"Waarom krijg je een buikje als je ouder wordt?"

De eerste vijftig jaar zijn vrouwen peren en mannen appels. De vrouw heeft relatief veel onderhuids vet, op billen en dijen, de man draagt vooral vetcellen in de buik. 
 
Maar op middelbare leeftijd verandert dat patroon. Dan gaan vrouwen op mannen lijken en krijgen ze een buikje, terwijl mannen nog meer buik vet gaan opslaan: de peer wordt een appel en de appel wordt wat ronder. 
Hoe kan dat? En hoe krijg je dat vet weer weg?
 
Op oudere leeftijd verschuift de balans tussen de geslachtshormonen, verduidelijkt de Groningse hoogleraar neuro-endocrinologie Anton Scheurink. Vrouwen maken na de menopauze minder oestrogenen aan, bij mannen daalt de hoeveelheid testosteron. Dat blijft niet zonder gevolgen. Hoe de vetcellen daarop reageren, is onderwerp van discussie. Volgens Canadese onderzoekers zet de afname van oestrogenen de vetopslag machine van oudere vrouwen Ingang: bepaalde enzymen worden actiever en daardoor slaan cellen meer vet op en willen ze er minder van afstaan.
 
Amerikanen beweren dat het testosteron (waarvan vrouwen ook een beetje hebben) schuldig is. Oestrogenen produceren een bindmiddel dat testosteron inactief maakt. Minder oestrogenen betekent minder bindmiddel, dus meer testosteron in het vrouwenbloed. En de receptoren voor testosteron zitten bij vrouwen nu net in de vetcellen in de buik. Bij mannen ontstaat het buikje juist door een testosteronafname. Volgens sommige wetenschappers beperkt testosteron de ontwikkeling van nieuwe vetcellen dus betekent minder testosteron dat de rem op vet verdwijnt.
 
"Maar testosteron is ook nodig voor de vorming van spieren", zegt Scheurink, en die spieren halen hun bouwstenen uit vet. Minder testosteron leidt tot minder spiermassa dus meer vet. Bij de toename van buik vet spelen vast nog meer biologische processen een rol, denkt hij.
"Minder doorbloeding bijvoorbeeld, of meer ontstekingen: de hele machinefabriek verandert als we ouder worden. Bewegen helpt", zegt hij, dan verdwijnt het buik vet als eerste. 
Maar de verbrandingsmotor werkt bij ouderen trager, erkent de Maastrichtse hoogleraar Ellen Blaak, gespecialiseerd in vetmetabolisme.
"Dat kan het lastiger maken om energie vrij te maken uit vetten. Op oudere leeftijd moetje iets harder werken om hetzelfde effect te bereiken" en dat is moeilijker voor ouderen die strammer zijn of bang om te vallen.
 
De Leidse hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp heeft nóg een verklaring voor de appelvorm: een verzakte buikwand. ‘Ouderen bewegen minder en dat leidt tot spierverlies. Vanaf 50-jarige leeftijd kan dat rap gaan.  Doordat hun rug- en buikspieren verslappen, zakken ze in.’
 
Doe de ‘bed-test’, adviseert hij: ‘Ga op je rug liggen, en kijk of je buikje weg is. 
Zo niet, dan ben je gewoon te dik.  Is de buik weg, dan is de buikwand uitgezakt. 
Of je hebt het allebei.’ 
 
Zijn advies: rug- en buikspieren trainen en kijken naar het resultaat.

Praktijk foto's

  • praktijk 1
  • praktijk 2
  • praktijk 3
  • praktijk 4

Laatse nieuws op de website

  Logo-netwerk-chronische-pijn      

 Logo-de-oefentherapeut

 

Praktijkinformatie

 

Download algemene folder

Betalingsvoorwaarden

Download Chronische Lijst 

Klachtenregeling

 

Patiënttevredenheidsenquete

Tarievenlijst Oefentherapie 2019

AVG & Privacy regelement

© 2013 Oefentherapie Cesar

Webdesign: Dvhp Emmen

 

Online sinds mei 2003 

Bijgewerkt op 2 juni 2019